Wat is het verschil tussen beschermd en beschut wonen?

Beschermd wonen biedt intensieve begeleiding in een veilige omgeving. Beschut wonen is gericht op (meer) zelfstandig wonen met begeleiding op afroep en/of periodieke contactmomenten. 

Wat is forensische zorg?

Forensische zorg is hulp voor mensen met ingewikkelde/ moeilijke problemen die regels hebben overtreden. Het doel is hen te leren hun gedrag te veranderen, zodat ze niet meer in herhaling vallen of niet meer in aanraking komen met politie en justitie. Deze hulp is zowel voor de persoon zelf als voor de veiligheid van iedereen.

Wat is het verschil tussen forensische zorg versus reguliere zorg?

Het grootste verschil tussen forensische zorg en reguliere zorg is dat forensische zorg speciaal is voor mensen die met justitie te maken hebben of verkeerde dingen hebben gedaan. Deze hulp richt zich dus ook op het voorkomen dat mensen opnieuw 'de fout' ingaan en het beschermen van de samenleving.

Waar vind je forensische zorg?

Forensische zorg kan op verschillende plekken gegeven worden, zoals gevangenissen, speciale klinieken, maar ook bij ambulante zorg of in beschermde woonvormen. Afhankelijk van hoe moeilijk de problemen zijn, kan de hulp licht, gemiddeld of intensief zijn. Het kan bestaan uit medicijnen, persoonlijke therapie, groepstherapie en/of het leren van nieuwe vaardigheden.

Wat houdt beschermd wonen in een forensische zorgsetting in?

Bij beschermd wonen krijgen mensen met als strafbaar aangemerkt gedrag tijdelijk of voor langere tijd hulp in een veilige omgeving met 24-uurszorg. Hier kunnen zij werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, het leren van nieuwe vaardigheden en het veranderen van hun gedrag. Het uiteindelijke doel is om hen voor te bereiden op een succesvolle terugkeer naar de samenleving, terwijl de veiligheid van anderen gewaarborgd blijft.